Cabinet Individual de Psihologie Dancea Mirela Lămîița
Calea Circumvalațiunii nr.24, bl. 78A ap.3 Timișoara
| 0356 437 220 | 0726 421 082 | 0773 557 345 | psicabinet@yahoo.com

În unele culturi, adolescenta este iniţiată în tainele propriei sexualităţi şi este învăţată de către bătrânele tribului să se masturbeze, acest lucru fiind considerat perfect normal şi sănătos, astfel neexistând sentimentul de vinovăţie, care se aplică în zilele noastre şi care nu prea pare să-i ajute pe adolescenţi.
Masturbarea nu poate face rău. Însă ea poate fi dăunătoare atunci când o persoană o practică în defavoarea sexului cu un partener, când îl neglijează pe acesta din punct de vedere sexual. Atunci se recomandă discutarea acestor aspecte, pentru a conştientiza cauza, se poate opta chiar şi pentru o psihoterapie de cuplu.
De asemenea, masturbarea poate fi considerată în exces doar atunci când sunt neglijate alte aspecte ale vieţii, cum ar fi învăţatul, jobul sau relaţiile sociale. 
Acest comportament al autosatisfacerii apare cel mai des în pubertate şi la vârsta a treia, pentru că în aceste perioade ale vieţii senzaţiile sexuale există (în ciuda vârstei fragede sau vârstei înaintate), însă lipsesc mijloacele de a le satisface (în pubertate există interdicţii sociale şi morale, iar la vârsta a treia se poate vorbi despre  absenta partenerului).

Masturbarea - Când apare?
Masturbarea deliberată poate apărea la copii chiar de la 6 luni. Băieţii se masturbează prinzându-şi uşor cu mâna penisul în erecţie şi frecându-l, iar la fetiţe apare ca o frecare a clitorisului folosind obiecte precum perne, păpuşi, cearceafuri sau pături făcute ghem. De asemenea copilul se poate înroşi la fată, îi poate creşte pulsul şi poate transpira, toate reacţiile fiind perfect normale.  Dacă părintele îşi surprinde copilul în astfel de ipostaze, este de preferat să îl lase singur, să îi ofere intimitatea de care are nevoie.  De aceea să nu îl deranjeze, să nu îl întrerupă, să nu râdă de el sau să nu îl certe pentru acest comportament.
Copiii au senzaţii sexuale, chiar şi dacă ele capătă o altă formă, decât la adulţi. Ea apare ca un mister, ca o curiozitate, care îi va ţine ocupaţi mare parte din anii copilăriei.
Masturbarea de tip adult cu orgasm, senzaţii şi fantezii sexuale începe de obicei la adolescenţii de vârstă medie, acest lucru fiind ca o punte către sexualitatea adultă.

Masturbarea feminină
Mastrubarea are un rol importnat în sexualitatea feminină. Nu este un substitut al actului sexual, deoarece plăcerea adusă este cu mult diferită de cea produsă de un partener sexual. Pe lângă plăcerea adusă de orgasm, masturbarea le conferă femeilor relaxare şi  detensionare.
Multe femei se masturbează mângâindu-şi părţile superioare ale vaginului şi a clitorisului. Unora le place să-şi introducă obiecte în vagin, simţind senzaţia penetrării. Pentru lumea modernă s-a inventat penisul artificial, numit dildo cu sau fără vibratoare.
Se pare că cele mai vechi falusuri (penisuri artificiale) au fost găsite în piramidele antice  egiptene şi erau făcute din lut. Se pare că erau obiecte foarte importante pentru doamnele egiptene, din moment ce au fost îngropate alături de celelalte obiecte valoroase.

Masturbarea masculină
Majoritatea bărbaţilor se masturbează în mod obişnuit, frecându-şi cu mâna în sus şi în jos penisul până la ejaculare. Chiar dacă s-au inventat vagine aritficiale, ei rar ajung să folosească tehnici complicate, deoarece impulsul sexual masculin este primitiv şi direct, ei urmărind în special satisfacerea nevoii sexuale.

Efectele terapeutice ale masturbării
Masturbarea este un comportament sexual la fel de normal ca şi actul sexual în sine. Este foarte des practicată, chiar dacă puţini recunosc acest lucru. Pe lângă senzaţia plăcută produsă de orgasm, mastrubarea are şi alte efectele pozitive,  poate nu la fel de cunoscute.  Iată câteva dintre ele.
Masturbarea întreţine organul sexual masculin, în special la persoanele mai în vârstă, atunci când aceştia nu au partener. În special la bărbaţi întreruperea pe o perioadă mai lungă de timp a activităţii sexuale poate duce la impotenţă sau la probleme de prostată. Abstinenta sexuală de durata, poate constitui cauza unor tulburări psihice, cum ar fi agitaţia, irascibilitatea, dereglări ale somnului, reducerea capacităţii de muncă, frustrare, etc.
Masturbarea poate fi de multe ori şi un mijloc bun de a preveni infidelitatea în cuplurile unde din diferite motive actul sexual nu se poate realiza. De asemenea, ea poate preveni relaţiile sexuale trecătoare periculoase sau abuzul sexual.
Astfel, dacă nu avem partener sexual pentru o perioadă mai lungă de timp, masturbarea poate fi o opţiune sănătoasă pentru a evita toate aceste efecte adverse.

Masturbarea este o bună metodă de detensionare, atunci când actul sexual nu se poate realiza. Ea nu este dăunătoare din punct de vedere fizic, însă nu va înlocui niciodată sentimentul şi conexiunea pe care o putem simţi în actul sexual cu un partener. Sexul nu este sex dacă la capătul celălalt nu există o fiinţă umană cu sentimente şi emoţii, deoarece sexul este cea mai împlinită relaţie pe care o pot avea două persoane. Şi în plus e şi mai plăcut aşa.

Autor Cristina Baruta